Kegyelmek a karantén alatt

A karantén időszaka mindannyiunk számára nehézséget jelentett, hiszen úgy érezhettük, hogy nemcsak szeretteinktől, ismerőseinktől vagyunk elválasztva, hanem a templomok bezárásával Istentől is. Valójában azonban tudjuk, hogy Isten mindig, mindenhol velünk van. Sokak számára a karantén időszaka szinte több lehetőséget is biztosított hitéletének – otthoni – gyakorlására.  

A technikai és digitális lehetőségek által részt vehettünk szentmiséken, imaórákon, szentségimádáson, bibliaórákon is – a TV-n, a rádión vagy az interneten keresztül. Megható volt látni, hogy minimális tájékozódás után milyen sok alkalmat találhattunk. Azok számára, akik valamilyen okból nehezen mozognak, a digitális eszközökön keresztül most sokkal több lehetőség nyílt bekapcsolódni a különböző hitéleti programokba, mint a korábban, személyes módon.  Rendkívül nehezen éltük meg, hogy nem vehetjük magunkhoz Jézust az Oltáriszentségben. A lelki áldozás és a meghirdetett általános feloldozás a karantén időszaka alatt is biztosította számunkra, hogy Jézus közelében maradhassunk.

Ez talán még egy mélyebb, szorosabb kapcsolatot és Istenre hangolódást is igényelt, hiszen nem tudtunk talán a szokásaink rabjaként, a megszokások alapján, személyesen áldozáshoz járulni. Az online kapcsolattartás új módjait fedeztük fel, melyre rengeteg lehetőség nyílt számunkra. Istennek hála, ezt vallásunk gyakorlására is kreatívan fel tudtuk használni. Templomunk életéből erre kiváló példa, hogy Atyáink – találkozás és személyes szentmisék hiányában – egy új szokást vezettek be a Hívek számára. Az Atyák által egy kisközösségnek korábban is rendszeresen megtartott elmélkedéseket élő videóban rögzítették. Az internet segítségével a Youtube videókat mindig közzétettük a templom Facebook oldalára is, így azok most is elérhetőek onnan. Őszintén reméljük, hogy ez a jó szokás a továbbiakban is folytatódni tud, mindannyiunk javára. Isten adjon ehhez erőt és bölcsességet az Atyáknak!  

Stanis atya így fogalmaz erről az időszakról:
„A Belvárosi Szent Anna Templom pasztorális munkája a karantén alatt is folytatódott. A nehéz időszakokban is mindig vannak megoldások, Isten mindig megadja az Ő kegyelmét, azért, hogy szépen tudjuk viselni a keresztünket. Nagy élmény volt az online hittan óra a fiatalokkal. Minden kedden találkoztunk Zoom programon keresztül, és miután egy kávét ittunk közösen, volt egy előadás, ezután gitároztunk egyet. A fiatalok így nem érezték egyedül magukat a bezártságban és az online világban sem. Majd az egyik család javasolta, hogy imádkozzuk hetente közösen a rózsafüzért, több családdal együtt. Sokat imádkoztunk a betegekért is. Philipp atya és Stanis atya tartottak hetente szentbeszédeket, amely mindenki számára hasznos, ezért ezeket meg is osztottuk.”